Monday, November 3, 2014

Khasiat Omega Guard Shaklee untuk Ibu hamil

Dah berikan yang terbaik untuk bayi dalam kandungan anda?

setiap hari mesti saya duk piki, aku ni dah bagi yang terbaik x untuk bayi dalam kandungan ni?..dah ambik banyak sayur sayuran?buah buahan?vitamin bagai..

rase nye x lengkap kalau x ambik Omega Guard..kepentingan perkembangan otak si kecil..kiranya dalam kandungan lagi kita jaga kan..nak anak IQ tinggi, ni lah salah satu usaha kita sebagai seorang ibu..jom kita review sket beberapa kajian dan fakta yang telah dibuat mengenai kepentingan dan manfaat Omega 3untuk ibu hamil..mana nak dapat kan omega 3 ni..jawapan nya ada dalam setiap kapsul Omega guard shaklee..

Selain dari nutrisi lengkap yg lain, para peneliti menemukan pentingnya konsumsi Omega-3 bagi ibu hamil dan menyusui...


Penelitian manfaat Omega-3 untuk ibu hamil dan menyusui :
Dalam buku Omega-3 Oils, A Practical Guide, 1996 karangan Donald Rudin, M.D. dan Clara Felix disebutkan bahwa Omega-3 berperanan penting dalam perkembangan sistem imun, yang terbentuk selama masa kehamilan dan bulan-bulan pertama setelah kelahiran.
 

Asid lemak Omega-3 juta memiliki peranan yang sangat penting pada perkembangan otak janin. Pada tahun 1968, seorang ilmuwan Swedia, Lars Svennerholm menemukan DHA (dari Omega-3) adalah menyerupai asid lemak lemak yang terdapat dalam otak dan merupakan bahan asas penyusun sel otak. Dia juga menyimpulkan bahawa perkembangan sel otak janin sangat tergantung pada jumlah Omega-3 yang berasal dari ibunya, kerana janin belum dapat mengubah asam lemak tidak januh dalam tubuhnya sendiri.

Sebuah komoditi ahli yang dipimpin oleh Berthold Koletzko, M.D., Rumah Sakit Anak Dr. Von Hauner, Universitas Munich menyatakan bahawa wanita hamil dan menyusui harus mengambil setidaknya 200 mg DHA per hari. Mereka berpendapat wanita yang mengambil Omega-3 DHA lebih tinggi memiliki kehamilan lebih sihat, dengan berat bayi lahir yang lebih tinggi dan kehamilan prematur yang lebih sedikit. Pengambilan DHA juga dihubungkan dengan peningkatan kecerdasan anak dan perkembangan mata.

University of Western Australia meneliti 98 wanita hamil yang mengambil 4 gr suplemen Omega-3 dari ikan atau 4 gr olive oil (minyak zaitun) perhari selama 20 minggu masa kehamilan hingga bayi lahir. Setelah anak yang lahir berusia 2 tahun, dilakukan ujian untuk menilai perkembangannya.


 Anak-anak yang ibunya mengambil suplemen Omega-3 juga memiliki nilai yang lebih tinggi pada koordinasi mata dan tangan, kemampuan bertutur, lamanya waktu berbicara, serta jumlah kosa kata yang mereka miliki dibandingkan dengan anak yang ibunya mengambil Olive Oil. 

Profesor Susan Prescott yang memimpin penelitian tersebut menyebutkan suplemen Omega-3 yang diambil berterusan selama kehamilan sgt diperlukan dan banyak manfaatnya utk ibu dan juga bayi


KHASIAT LAIN OMEGA 3 SEMASA KEHAMILAN


 


  • Sesuai utk mereka yg ada GDM ketika hamil kerana akan membantu menstabilkan gula dalam darah
  • Membantu mengawal tekanan darah
  • Mengawal dari kenaikan berat badan yg mendadak
  • Melembapkan kulit sbb ada sesetengah wanita yg mengalami kekeringan kulit sepanjang kehamilan
  • Mengurangkan allergy pada bayi, jika ada sejarah dalam keluarga atau anak terdahulu yg ada asma atau eczema boleh ambil omega sebagai langkah mengurangkan
  • Mengurangkan risiko utk kehamilan pramatang

SUMBER OMEGA 3

Makanan yg kaya dgn khasiat omega 3 adalah seperti salmon, tuna, anchovies dan ikan hering, selain utu terdapat juga dalam kekacang

Sumber Omega 3

Namun ada doktor yg berpendapat yang ibu hamil tidak digalakkan mengambil sumber ikan yg banyak kerana dikhuatiri dgn tahap pencemeran yg mgkn ada pada ikan tersebut sbb ikan2 laut ni terdedah pada pencemaran spt merkuri, plumbum dan arsenik jd lebih elok jika khasiat ini didapati dr bentuk supplemen

Pilihan saya semestinya OMEGA dari Shaklee kerana:


KELEBIHAN OMEGA GUARD SHAKLEE UNTUK IBU HAMILkebaikan untuk dikongsi bersama


pls2,jgn SEGAN jgn MALU..saya sedia membantu anda..
khidmat konsultansi berterusan secara PERCUMA..

pm/contact : FB NIK ANNA OTHMAN

phone/sms/whatsApp:013-5265534

fanpage : LIKE Vitamin4Life

Email : nikshahana@gmail.com 

COD : Kota bharu.kubang kerian.bachok.peringat.kok lanas