Tuesday, September 9, 2014

KEPERLUAN PROTEIN UNTUK TUBUH ANDA : Sumber Protein ESP Shaklee

Salam follower dan silent readers..

tenkiu so much sudi singgah...

hari ni nak kongsi satu fakta kepentingan PROTEIN untuk tubuh badan kita..tak kira tua, muda, kanak-kanak..

Semua orang memerlukan protein..jom..kita review sket apa yang protein boleh buat untuk anda, bagaimana ia bekerja dan apa kepentingan nya...

Secara umumnya : Protein adalah asas kepada pembinaan sel yg sihat. Protein sangat penting (vital) untuk memastikan tubuh berfungsi dengan baik. Ini kerana protein menjalankan fungsi memperbaiki dan regenerasi (pertumbuhan) sel baru, pengaturan dan pengekalan tisu yang sihat, penghasilan hormon dan enzim, keseimbangan bendalir dan membekalkan tenaga.

Sumber protein diperolehi daripada makanan
 
Kepentingan kepada sel dan tisu
Protein adalah komponen yang sangat penting kepada setiap jenis sel di dalam tubuh termasuk otot, tulang, organ, tendon, ligamen. Protein juga penting dalam pembentukan enzim, antibodi, hormon, faktor pembekuan darah, dan protein pengangkut darah,

Tubuh kita akan memperbaiki dan memperbaharui tisu secara berterusan. Sejumlah protein diperlukan untuk membina tisu baru atau mengekalkan struktur dan fungsinya bergantung kepada kadar pembaharuan atau peringkat pertumbuhan dan perkembangannya.

Contohnya, salur usus diperbaharui setiap dua hari, sementara sel darah mempunyai jangka hayat antara 60-120 hari. Selain itu, peringkat bayi menggunakan  sebanyak 1/3 daripada diet protein untuk pembinaan tisu otot dan tisu penghubung yang baru.

Cuba perhatikan luka atau parut di tubuh anda, adakah tempoh pembaikannya mengambil masa yang sekejap atau lama? Jika ia mengambil masa yang lama untuk pulih, kemungkinan anda mengalami masalah kekurangan protein.
Struktur protein

Penghasilan hormon dan enzim
Asid amino adalah komponen utama hormon, yang mana kimia pengutus signal yang sangat  diperlukan oleh tubuh. Hormon akan dirembeskan ke dalam salur darah oleh kelenjar endokrin seperti kelenjar tiroid, kelenjar adrenal, pankreas, kelenjar tanpa saluran yang lain. Contohnya, hormon insulin yang dirembeskan oleh pankreas bekerja untuk menurunkan paras glukosa darah selepas makan. Insulin di perbuat daripada 48 asid amino.

Enzim pula penting dalam peranan kinetik dan tindakbalas biologi tubuh yang diperbuat daripada molekul protein yang besar. Enzim memudahkan kadar tindak balas dengan bertindak sebagai pemangkin dan mengurangkan keaktifan tenaga sempadan antara bahan (reactants) dan hasil tindak balas.

Semua tindak balas kimia yang berlaku semasa penghadaman makanan dan proses metabolik dalam tisu memerlukan enzim. Oleh itu, enzim adalah vital kepada keseluruhan fungsi tubuh; dan dengan itu menunjukkan peranan utama dan signifikan kepada protein.

Keseimbangan bendalir
Kewujudan molekul protein darah , seperti albumin dan globulin, adalah faktor kritikal dalam mengekalkan keseimbangan bendalir yang baik di antara sel dan ruang antara sel. Protein wujud dalam lapisan kapilari yang mana saluran setebal satu sel yang menghubungkan arteri dan salur vena, dan ia tidak boleh mengalir di luar salur kapilari ke dalam tisu kerana saiznya besar. Bendalir darah ditolak ke dalam salur kapilari daripada tisu dengan melalui mekanisme tekanan oncotic, yang mana tekanan protein tisu digunakan untuk mengurangkan tekanan darah.

Oleh itu, protein darah sangat perlu untuk mengekal dan mengatur keseimbangan bendalir antara darah dan tisu. Kekurangan protein darah membawa kepada masalah edema, atau pembengkakan tisu disebabkan tekanan yang tidak betul untuk menarik kembali bendalir daripada tisu ke dalam darah. Keadaan edema sangat serius, dan boleh membawa kepada banyak masalah kesihatan.

Bekalan tenaga
Protein bukanlah sumber tenaga yang signifikan dalam tubuh apabila amaun karbohidrat dan lemak dalam tubuh mencukupi. Protein juga adalah tenaga yang tersimpan seperti juga karbohidrat dan lemak.

Walaubagaimanapun, jika amaun karbohidrat dan lemak yang di hadam tidak mencukupi, protein tetap digunakan sebagai sumber tenaga dalam tubuh. Kegunaan protein sebagai sumber tenaga bukan ekonomikal kerana pengekalan tisu, pertumbuhan, dan pembaikan sel juga turut memerlukan tenaga.

Jika di ambil secara berlebihan, protein di tukar pula menjadi lemak. Protein menghasilkan banyak tenaga boleh guna seperti karbohidrat, iaitu 4 kcal/gram (kilo kalori per gram).

Walaupun bukan sumber utama tenaga, protein membekalkan asid amino yang di perlukan untuk adenin (tapak nitrogen ATP) sebagaimana juga bahan bernitrogen (nitrogenous) yang lain seperti kreatinin fosfat.Keperluan protein saya adalah diambil daripada ESP Shaklee..wow..banyak kepentingan protein ni, nak cantik, nak cepat luka kering, nak sihat, nak diet dan lain-lain..

Kenapa mesti ambil ESP sebagai sumber protein??
 
1. ESP diiktiraf diseluruh dunia sebab ia mempunyai kajian klinikal yg sangat ekstensif dan komprehensif, kualiti sangat tinggi.

2. ESP guna 'non-GMO' soya iaitu bukan soya yang telah diubahsuai secara genetik. Mutu soya di kawal ketat tanpa menggunakan sebarang kimia.

3. Ia di proses pada suhu rendah (kerana soya yg diproses pd suhu tinggi akan memusnahkan kandungan proteinnya) jadi apa guna minum soya jika tiada khasiat?

4. Satu-satunya produk yang datang dengan 9 asid amino yang diperlukan oleh tubuh tetapi tubuh manusia tidak dapat menghasilkannya.

5. Indeks glisemik rendah (mengekalkan kandungan gula dalam darah) - juga membuatkannya sesuai untuk pesakit kencing manis, orang yang ingin kurus, dan menjaga kesihatan dalam jangka panjang

6. 1 hidangan = 2 kali daging, 4 kali telur, 12 kali susu

7. Ia rendah lemak, tiada kolesterol, tiada asid urik, sangat mudah diserap oleh badan.

8. ESP dibasuh dengan air (bukan alkohol seperti soya lain) untuk mengekalkan isoflavon yang kritikal.

9. Manfaat yang sangat banyak kepada kesihatan dan kecantikan anda.

Saya percaya dengan ESP, malah ramai lagi yang percaya dan suka akan khasiat dan kebaikannya. Cuba dulu pasti anda akan jatuh cinta seperti saya dan yang lain-lain.https://www.shaklee2u.com.my/widget/widget_agreement.php?session_id=&enc_widget_id=1b285431b6d97f0b3d25c629171a4448

ingin memiliki vitamin semulajadi daripada Shaklee..
  BOLEH 


hubungi saya segera!!
pls2,jgn SEGAN jgn MALU..saya sedia membantu anda..
khidmat konsultansi berterusan secara PERCUMA..
pm/contact : FB NIK ANNA OTHMAN

Sid : 1092200 
phone/sms/whatsApp:013-5265534

fanpage : LIKE Vitamin4Life

Email : nikshahana@gmail.com 
 


COD : Kota bharu.kubang kerian.pengkalan chepa.bachok.peringat.kok lanas.wakaf che yeh

 
 
http://nikshahana.blogspot.com/2014/04/peluang-suri-rumah-jana-pendapatan-45.html
KLIK PIC JIKA XNAK MENYESAL


1 comment:

Si Pemburu Bintang said...

dah lama tak singgah blog ni. totally different!