Friday, June 27, 2014

TIPS Pengambilan Vitamin Shaklee Ketika Bulan Puasa

Salam...yeay nak puasa dah kan..lepas tu raya..sorry..mama Safrina x sabor nk raya..kikh..kih..

Sempena bulan puasa yg akan tiba beberapa hari lg ni, pengguna-pengguna shaklee pastinya akan tertanya-tanya " macam mana nk makan vitamin time puasa?"

Sebelum saya cerita lanjut mari kita panjatkan kesyukuran yang tidak terhingga kerana kita semua dipertemukan sekali lagi dengan Ramdhan tahun ini. Moga kesempatan dan peluang yang diberikan oleh Allah ni dapat kita isi dengan sebaiknya. InsyaaAllah sama-sama kita berusaha.

Berikut adalah cara makan vitamin mengikut vitamin mana yang anda consume, sebarang pertanyaan boleh terus contact saya atau tuliskan di bahagian komen.Semasa Sahur:
ESP/cinch: 1x sahur 1x sebelum tidur.

Cara:
Bancuh 1 sudu besar dlm 1 gelas plain water/susu / jus/milo) add ON mealshake 1sudu jika adaJika mahu tambah bekalan tenaga lebih, boleh blend sekali dengan Kurma.
minum segelas PD alfalfa 3bj zinc 1bj

Selepas buka puasa:

Vitalea 1bj B Complex Vita C.

Selepas terawih:
Lecitin 3bjGLA 1bj

Before Sleep :
Ostematrix 4bj Omega 1bj,

General rules:

*Vitalea tidak boleh diambil bersama susu/ ostematrix /ESP
*Vita E tidak boleh bersama2 alfalfa
*Rules/Tips : Drink plain water 2 - 3liter di antara waktu berbuka hingga sahur.

Jadual ini adalah merujuk kepada mana-mana supplement yang diambil. Untuk kecergasan badan ketika puasa terutama bagi ibu menyusu dan ibu hamil, saya menyarankan agar mengambil Mighty 3 Gems untuk kecergasan dan kesihatan semasa berpuasa.Meh saya share beberapa tips mudah utk habiskan 2/3/4 liter air masak semasa berpuasa di bulan Ramadhan.

1. Semasa berbuka, mulakan dengan minum segelas air kosong suam.

2. Elakkan minum air berperisa dan berais lebih dari 1 gelas. Lebih banyak air berperisa dan berais anda minum, semakin kuranglah anda meminum air kosong

3. Semasa solat tarawih, bawalah sebotol air kosong : 500 ml atau 1 liter dan teguklah antara salam / dua rakaat.

4. Semasa tidur, amalkan membawa botol air kosong dan diletakkan di meja sisi katil anda...teguklah apabila terjaga malam.

5. Semasa bangun sahur...jika anda berazam untuk beramal di sepertiga malam, amalkan seperti anda bertarawih. Letakkan botol air di sisi anda.

6. Minumlah air kosong dengan tertib. Iaitu dengan cara, teguklah air sebanyak 3 teguk dan berhenti seketika. Bernafaslah dengan teratur 3 kali dan ulanglah semula...