Wednesday, February 12, 2014

TIPS KURUS SECARA SEMULAJADI..GEMUK bukan yang diminta

ALHAMDULILAH..kita berbuka hati nk kurus..makanan yang berlebihan boleh jadi toksin dalam badan..dan bermula la penyakit2 kronik yang tak terlintas pon di fikiran..masa tu nk jaga dah susah la sket..so, better jaga sekarang..JOM SIHAT!

1) Buah-buahan dan sayur-sayuran hijau adalah makanan kalori  rendah, jadi orang lebih berat perlu makan buah-buahan dan sayur-sayuran dengan lebih kerap.


2) Untuk mengurangkan berat badan, harus mengelakkan pengambilan terlalu banyak garam. Garam boleh menjadi faktor peningkatan berat badan kerana lebihan garam akan menyebabkan water retention di dalam  badan kita.


3) Produk susu seperti keju, mentega harus dielakkan kerana ia kaya dengan lemak. Daging juga harus di kawal pengambilannya kerana daging sukar dihadam dan kegagalan menukarkan makanan ini menjadi tenaga akan menyebabkan ia menjadi lemak tepu yang menyumbang kepada kegemukan.


4) Rempah seperti halia kering, kayu manis, lada hitam dan lain-lain  baik untuk mengurangkan  berat badan dan boleh digunakan dalam beberapa cara.


5) Sayur-sayuran seperti peria , dan pelbagai sayuran pahit sangat baik untuk mengurangkan berat badan.


6) Mengambil madu merupakan home remedy  yang sangat baik untuk obesiti. Ia menggerakkan  deposit lemak dalam badan dan meletakkan ia ke dalam peredaran darah , yang digunakan sebagai tenaga untuk fungsi normal. Mulakan dengan  kuantiti yang kecil kira-kira 10 GM dan perlu diambil dengan air panas. Ia adalah baik untuk diminum pada awal pagi. Satu sudu teh jus limau segar juga boleh ditambah ke dalam air madu tersebut.

 


7) Kubis dianggap sebagai ubat yang berkesan untuk kehilangan berat badan  kerana sayuran ini menghalang penukaran gula dan karbohidrat lain menjadi lemak. Oleh itu, ia adalah nilai yang besar dalam pengurangan berat badan. Ia boleh dimakan secara  mentah atau dimasak terlebih dahulu.
8) Senaman adalah satu bahagian penting dalam pelan pengurangan berat badan. Ia membantu untuk membakar kalori yang disimpan dalam badan sebagai lemak. Di samping itu, ia juga melegakan ketegangan  otot-otot badan. Berjalan adalah senaman yang terbaik  untuk permulaan  dan boleh diikuti dengan berjongging, berenang,atau berbasikal.


9) Jus Lemon adalah baik untuk mengurangkan berat badan. Jus limau dicampur dalam segelas air suam dan manis dengan madu harus diambil setiap pagi ketika perut kosong.


10) Ukur kandungan makanan anda setiap kali makan dan pastikan ianya diambil dalam jumlah yang kecil tetapi kerap. Sebagai contoh satu bahagian nasi  tidak boleh lebih daripada kuantiti yang boleh dimuatkan di dalam genggaman anda. Makanan yang lebih kecil di selang tetap 4 hingga 5 jam akan menjaga metabolisme anda tinggi dan menghalang tubuh anda daripada menukar makanan yang anda makan menjadi lemak. Anda juga perlu termasuk senaman dalam rutin harian anda untuk membantu meningkatkan pengurangan berat badan.


boleh cuba n dapatkan kesan yang terbaik..