Sunday, February 20, 2011

MUTIARA 6 DOA...

Sumber: myMETRO

DOA mohon keampunan untuk diri, ibu bapa dan orang-orang beriman pada hari kiamat

"Ya Tuhan kami, berilah keampunan kepadaku dan kedua ibu bapaku dan sekalian orang-orang Mukmin pada hari terjadinya hari hisab (hari kiamat)." (Surah Ibrahim ayat 41).


DOA mohon kasih sayang untuk kedua ibu bapa.
"Dan rendahkanlah dirimu terhadap mereka berdua dengan penuh kesayangan dan ucapkanlah: "Wahai Tuhanku, kasihilah mereka keduanya, sebagaimana mereka berdua telah mendidik aku waktu kecil." (Surah al-Isra' ayat 24).


DOA mohon kurnia rahmat dan petunjuk yang lurus segala urusan.
"(Ingatlah) tatkala pemuda itu mencari tempat berlindung ke dalam gua, lalu mereka berdoa: "Wahai Tuhan kami, berilah rahmat kepada kami, berikanlah rahmat kepada kami dari sisi-Mu dan sempurnakanlah bagin kami petunjuk yang lurus dalam urusan kami ini." (Surah al-Kahfi ayat 10).DOA mohon agar diri dan keturunan dijadikan orang yang tetap mendirikan solat.
"Ya Tuhanku, jadikanlah aku dan anak cucuku orang-orang yang tetap mendirikan solat, Ya Tuhan kami, perkenankanlah doaku." (Surah Ibrahim ayat 40).DOA mohon keampunan atas kesalahan meminta sesuatu yang tidak diketahui hakikatnya.
"Nuh berkata: "Ya Tuhanku, sesungguhnya aku berlindung kepada Engkau dan memohon kepada Engkau sesuatu yang aku tiada mengetahui hakikatnya. Dan sekiranya Engkau tidak memberi ampun kepadaku, dan (tidak) menaruh belas kasihan kepadaku, nescaya aku akan termasuk orang-orang yang rugi." (Surah Hud ayat 47).DOA mohon dihindarkan daripada fitnah dan diselamatkan daripada tipu daya orang kafir.
"Kepada Allahlah kami bertawakal! Ya Tuhan kami, janganlah Engkau jadikan kami sasaran fitnah bagi kaum yang zalim dan selamatkanlah kami dengan rahmat Engkau daripada (tipu daya) orang-orang kafir." (Surah Yunus ayat 85-86).DOA mohon diberi keputusan yang baik
"Pengetahuan Tuhan kami meliputi segala sesuatu. Kepada Allah sajalah kami bertawakal. Ya Tuhan kami, berilah keputusan antara kami dan kaum kami dengan hak (adil) dan Engkaulah Pemberi keputusan yang sebaik-baiknya." (Surah al-A'raaf ayat 89).


p/s: saje berkongsi doa ini untuk kawan2 sume..amal2 kan nye..=)