Jika ibu salah seorang daripadanya, jangan risau dan panik. Ada ramai lagi yang seangkatan dengan ibu. Perkara ini memang biasa berlaku.
Ada beberapa faktor yang menyebabkan seseorang itu boleh dapat kencing manis semasa mengandung. Antaranya:
- BMI 30 atau lebih
- Sejarah kandungan lalu yang ada diabetes
- Pernah melahirkan bayi yang besar, 4kg atau lebih
- Sejarah keluarga
Mula-mula darah akan di ambil contohnya jam 8 pagi. Kemudian kita di beri minum segelas air gula.
Dua jam kemudian, sekali lagi darah akan di ambil. Lepas dua jam ni, barulah ibu boleh sarapan apa yang ibu nak makan.
Prosesnya mudah je. Tapi ramai ibu berasa takut dan fobia nak minum air gula yang manis melantun-lantun tu.
Bila di beritahu ada diabetes...
Selalunya jururawat akan menghubungi kita jika ujian gula tersebut menunjukkan kita memang ada kencing manis.
Maka bersedialah untuk ujian BSP untuk mengawal bacaan gula darah ibu. Ibu perlu datang ke klinik sebanyak 4 kali dalam satu hari sama ada seminggu sekali atau dua minggu sekali.
Jika ibu berjaya mengawal bacaan gula dalam darah pada keempat-empat sesi BSP itu, ibu mungkin diminta datang dalam masa dua minggu lagi. Jika tidak, memang tiap-tiap minggulah kena berulang ke klinik.
Jadi, sebagai orang yang pernah ada pengalaman mengalami kencing manis semasa mengandung, saya nak kongsi beberapa tips dan cara yang ibu boleh buat untuk mengawal bacaan gula dalam darah.
Penat woo nak ulang alik ke klinik 4 kali sehari setiap minggu. Boleh stress jadinya sebab kita pun banyak kerja lain lagi nak buat kan.
Tips #1. Kurangkan makan karbohidrat tinggi
Ada dua jenis karbohidrat; iaitu karbohidrat kompleks dan karbohidrat ringkas.
Karbohidrat kompleks contohnya seperti yang terdapat dalam gandum, nasi, roti, mi, dan pasta.
Karbohidrat ringkas contohnya semua makanan manis yang mengandungi gula dan madu termasuk gula dalam buah-buahan.
Lebihkan makan sumber daripada karbohidrat kompleks, yang berserat tinggi dan rendah lemak tepu. Ibu boleh makan yogurt bersama campuran buah-buahan dan juga susu.
Tips #2. Makan makanan berindeks glisemik rendah
Indeks glisemik rendah bermaksud makanan tersebut apabila dimakan, ia akan melepaskan glukosanya secara perlahan-lahan dalam badan, bukan secara mendadak.
Antara makanan berindeks glisemik rendah ialah:
- pasta dengan tepung gandum durum
- buah seperti epal, oren, pear, pic
- kekacang dan lentil
- jagung
- bubur
Makan makanan rendah indeks glisemik dapat bantu mengawal aras gula
dalam darah. Tapi tak bermaksud ibu tak boleh makan makanan berindeks
glisemik tinggi. Ibu masih boleh makan kentang, nasi, roti tetapi dalam
kuantiti yang rendah saja.
Tips #3. Makan dalam waktu yang tetap
Setiap hari ibu mesti makan dalam waktu yang sama, contohnya kalau
sarapan pukul 8 pagi, setiap hari mesti pukul 8 pagi. Ini supaya badan
kita tak 'pening' dengan turun naik glukosa dan insulin pun di lepaskan
secara tetap setiap hari.
Tips #4. Jangan skip hidangan
Mesti ambil sarapan, makan tengah hari, makan malam juga jangan lupakan hidangan antara waktu makan (between meal).
Between meal tu bolehlah makan snek yang berkhasiat seperti buah dan kekacang.
Ini untuk mengekalkan aras gula dalam darah yang seimbang.
Tips #5. Kurangkan lemak
Terutama lemak tepu. Lemak yang bagus ialah lemak poli tak tepu
contohnya daripada minyak bunga matahari dan minyak zaitun. Kukus dan
gril makanan lebih baik berbanding menggoreng.
Tips #6. Kosongkan perut 2-3 jam sebelum melakukan ujian BSP
Sebenarnya kita mampu kawal nafsu makan kita. Doktor pun warning, kalau
kencing manis tinggi, awak kena cucuk insulin sendiri. Elok lepas doktor
warning macam tu, boleh pun kita (saya la) jaga makan dan kawal gula.
Sebelum buat ujian tu janganlah makan makanan berpotensi menaikkan aras
gula dalam darah sekurang-kurangnya 2 jam.
Minum banyak air kosong, atau jika lapar boleh bancuh ESP (ESP indeks glisemik rendah).
Tips #7. Jangan minum minuman manis
Contohnya air berkarbonat, teh ais, nescafe ais, milo dan sebagainya. Air gas tu memang penyumbang tertinggi gula.
Kencing manis kalau tak di kawalSebenarnya agak bahaya juga kepada ibu dan bayi kalau kita tak kawal kencing manis semasa mengandung. Kalau gula terlalu tinggi, nanti boleh menyebabkan:
1. Bayi membesar secara berlebihan dalam rahim
2. Ibu di minta bersalin awal daripada tarikh jangkaan
3. Risiko melahirkan bayi pra-matang
4. Risiko pembedahan caesaerean akibat bayi besar atau gagal induce
5. Risiko bayi tersangkut bahu semasa kelahiran
6. Risiko kerosakan saraf bayi
7. Risiko kematian bayi dalam rahim secara mengejut
8. Bayi akan menghasilkan lebihan hormon insulin, dan lahir dengan kadar gula yang sangat rendah
9. Bayi berisiko dapat kencing manis dan kegemukan bila dewasa
Jadi ibu-ibu, cubalah usaha kawal kencing manis tu. Jangan makan sebarangan. Kita tak nak dapat risiko macam di atas kan? Nauzubillahi min zaalik.
Saya doakan ibu sihat sepanjang mengandung dan bebas dari sebarang masalah kesihatan hingga saat melahirkan nanti.
love to sharing..
Nik Anna Othman
SID : 1092200
Whatsapp : 013-5265534
********************************************
Feel free to like & share
kebaikan untuk dikongsi bersama
